Hopp til hovedinnhold (trykk enter)
Arkivplan.no
Printer-ikon Utskriftsvennlig versjon

Barnevern - Meldinger

 

Melding

 

 

1.1      Lov / forskrifter

 

Lov om barneverntjenester.

Lov om behandlingsmåten i forvaltningen.

 

 

1.2      Annet regelverk / kilder

 

Retningslinjer om saksbehandling i barneverntjenesten.

Rundskriv om Barnevernet og taushetsplikten, opplysningsretten og opplysningsplikten.

Rundskriv om barneverntjenestens ansvar for enslige mindreårige asylsøkere i mottak og kommuner m.m.

Retningslinjer om hjelpetiltak, jf. barnevernloven § 4-4.

 

 

1.3      Formål og prinsipper

 

Når barneverntjenesten mottar en melding, skal den snarest og senest innen en uke, gjennomgå meldingen, og avklare om meldingen gir grunnlag for undersøkelse, jf § 4-2. Bestemmelsen har som formål å hindre at meldinger til barneverntjenesten blir liggende ubehandlet, med de alvorlige følger dette kan få for barna det gjelder. Det vises til lov om barneverntjenester § 4-3, 1.ledd; ”dersom det er rimelig grunn til å anta at det foreligger forhold, som kan gi grunnlag for tiltak etter dette kapitlet, skal barneverntjenesten snarest undersøke forholdet”, jf. § 6-9.

 

 

1.4      Rutiner for arbeid med meldinger

 

 

1.4.1   Mottak og registrering av melding

 

1.    En henvendelse til barneverntjenesten om bekymring for et konkret barn er en melding i lovens forstand, uavhengig av form og hvem som er avgiver.

 

2.         Realitetsvurdering av en melding er ikke et enkeltvedtak som kan påklages.

3.    Barneverntjenesten må føre kontroll med at fristen for behandling av melding overholdes. Dersom det mottas flere meldinger vedrørende samme barn, skal første melding registreres som melding. Øvrige meldinger om barnet skal anses som informasjon i en undersøkelsessak – melding i aktiv sak.

 

4.    Dersom barneverntjenesten har registrert melding på ett barn, men i sitt arbeid blir bekymret for barnets søsken, kan dette kvalifisere for melding av barnets søster eller bror. En slik melding må registreres som ny melding på hvert enkelt barn i søskenflokken.

 

5.    Asylmottak er pålagt å varsle barneverntjenesten i kommunen der asylmottaket er plassert, dersom det er bekymring i forhold til enslige mindreårige i mottaket. Ved slike meldinger skal barneverntjenesten følge opp bekymringsmeldingen på vanlig måte uavhengig av barnets eller foreldrenes status i forhold til myndighetene.

 

6.    Privatpersoner og samarbeidspartnere som tar kontakt for råd og veiledning, har rett til å få dette uten at det registreres som melding, jf. lov om barneverntjenester § 4-4, 1.ledd. Det er således ikke et vilkår at barnet har et særlig behov for tiltak etter § 4-4. Denne veiledningsplikten kommer i tillegg til den veiledningsplikten som følger av forvaltningsloven § 11.

 

 

1.4.1.1                       Praktiske rutiner for mottak og registrering av melding

 

1.    Utarbeidet meldingsskjema benyttes konsekvent til alle meldinger som mottas pr telefon og registreres av den som mottar meldingen. Meldingen registreres inn på fagsystemet.

 

Ved alvorlige anonyme meldinger bør det vurderes at meldingens innhold ikke opphever anonymitet ved for eksempel at melderen kommer med opplysninger som fører direkte tilbake til melder. Melder bør da gjøres oppmerksom på dette

 

2.    Skriftlige meldinger i brevs form registreres av saksansvarlig/merkantil på fagsystemet. Meldingene blir lagt i posthyllen til barnevernleder (meldingsansvarlig).

 

3.    Barnevernleder / mottaksansvarlig / mottaksmøte gjennomgår og avklarer alle meldinger innen en uke.

 

4.    Alle meldinger skal ha en kort hypotese i meldingsnotatet med henvisning til hjemmel i lov om barneverntjenester § 4-3.

 

5.    Ved akutte henvendelser avklares meldingen av barnevernleder eller dennes nestleder / stedfortreder umiddelbart.

6.    Det tas kontakt med melder for nærmere utdyping av innholdet i meldingen dersom nødvendig.

 

7.         Melding legges til saksansvarlig/merkantil for registrering på fagsystemet.

 

8.    Merkantil/meldingsansvarlig har ansvaret for at personopplysninger/adresse i forhold til foreldre og barn fylles ut, eventuelt sjekkes med Folkeregisteret ved behov.

 

9.    Dersom meldingen gjelder tidligere sak som er avsluttet / henlagt, hentes mappe fra arkivet.

 

10.  Meldinger som går videre til undersøkelse legges løpende til merkantil/meldingsansvarlig for opprettelse av klientmappe.

 

11.  Henlagte meldinger oppbevares i arkivet i 5 år, fra siste innkomne melding.

 

 

1.4.1.2                       Praktiske rutiner for registrering av melding i aktiv sak

 

1.    Saksansvarlig informerer foreldrene om meldingen og dennes innhold, og eventuelle konsekvenser / endringer / evalueringer.

 

2.    Dersom opplysningene er nye og av alvorlig art, må iverksetting av ny undersøkelse vurderes.

 

 

1.4.2   Anonyme meldinger

 

En anonym melding kan enten framsettes av en person som barneverntjenesten ikke vet hvem er, eller at barneverntjenesten kjenner til hvem melder er, men at vedkommende uttrykker ønske om å være anonym.

 

1.    Plikten til å gjennomgå og registrere meldingen, gjelder også når opplysninger fremsettes anonymt.

 

2.    Det bør utvises varsomhet med hensyn til hvorvidt meldingen skal følges opp med undersøkelser. Barneverntjenesten bør blant annet vurdere om meldingen gis i sjikanehensikt.

 

3.    Dersom melder oppgir identitet men vil være anonym overfor den meldingen gjelder og barneverntjenestens samarbeidspartnere, kan barneverntjenesten vurdere å unnta opplysninger om melderens identitet med hjemmel i forvaltningsloven § 19, 2.ledd, b). Overfor den som vil være anonym, må det presiseres at anonymitet ikke kan garanteres. Begrensningen gjelder ikke for dokumenter som er lagt frem for fylkesnemnda.

 

4.    Opplysningsplikten til barneverntjenesten, jf. § 6-4, vil ikke være oppfylt ved en anonym melding. Opplysningsplikten forutsetter at den som gir melding gir seg til kjenne slik at barneverntjenesten på best mulig måte kan vurdere innholdet i meldingen og behovet for å innhente ytterligere opplysninger.

 

5.    Meldinger som er klart ubegrunnet, eller faller utenfor barnevernloven, skal fortsatt makuleres uten registrering eller oppbevaring.

 

 

1.4.2.1                       Praktiske rutiner for mottak og registrering av anonym melding

 

1.         Ved anonyme meldinger følges samme prosedyrer som under pkt

1.4.1.1 – 1.4.1.2

 

 

1.4.3   Tilbakemelding til melder

 

1.    Ved endringslov 19. juni 2009 nr 45 er det gjort endringer i barnevernloven. I ny § 6-7 får barneverntjenesten en plikt til å gi nærmere bestemte opplysninger til den som har gitt melding til barneverntjenesten. Alle meldere skal innen tre uker etter at meldingen ble mottatt gis en generell tilbakemelding som bekrefter at meldingen er mottatt. Tilbakemeldingen kan unnlates i tilfeller der meldingen er åpenbar grunnløs eller andre særlige hensyn taler mot å gi tilbakemelding.

                                                                                               

2.    Barneverntjenesten kan også gi andre opplysninger til melder dersom     taushetspliktsbestemmelsene åpner for det. I henhold til barnevernloven kan barneverntjenesten gi opplysninger til andre forvaltningsorganer dersom det er nødvendig for å fremme barneverntjenestens oppgaver, eller for å forebygge alvorlig fare for liv eller alvorlig skade for noens helse. Barneverntjenesten kan også gi opplysninger ved samtykke, eller for å oppnå det formål opplysningene er gitt eller innhentet for, jf forvaltningsloven § 13 a nr. 1 og 13 b første ledd nr. 2.

 

3.    Dersom meldingen kommer fra en melder som omfattes av § 6-4, 2 og 3.ledd, skal tilbakemeldingen også opplyse om hvorvidt det er åpnet undersøkelsessak etter § 4-3.

 

4.    Dersom det er åpnet undersøkelsessak skal barneverntjenesten gi melder som omfattes av § 6-4, 2.og 3.ledd ny tilbakemelding om at undersøkelsen er gjennomført. Tiltakemelding om tiltakene kan likevel gis når barneverntjenesten skal iverksette eller har iverksatt tiltak som det er nødvendig at offentlig melder får kjennskap til av hensyn til sin videre oppfølgning av barnet. Det er barneverntjenesten som må vurdere om det er nødvendig å gi slike opplysninger i det enkelte tilfellet.

 

5.    Dersom barn under 15 år har begått en straffbar handling, kan påtalemyndigheten beslutte å overføre saken til barneverntjenesten. I slike saker er barneverntjenesten unntatt taushetsplikten overfor melder, og skal da underrette påtalemyndighetene om hvorvidt den treffer vedtak i saken eller ikke, jf. straffeprosessloven § 71, b og Rundskriv om Barnevernet og taushetsplikten, opplysningsretten og opplysningsplikten, kapittel 7.1. Barneverntjenesten er imidlertid ikke pliktig til å gi opplysninger om hvilke tiltak som er iverksatt eller begrunnelsene for disse.

 

 

1.4.3.1                       Praktiske rutiner for tilbakemelding til melder

 

1.    Offentlig melder får en tilbakemelding jf mal, om at meldingen er mottatt og at saken vil bli fulgt opp i overensstemmelse med lov om barneverntjenester, innen 3 uker, jf lov om barneverntjenester § 6-7 a.

 

2.         Meldinger til undersøkelse fordeles til saksansvarlig for videre arbeid.

 

3.    Tilbakemelding til melder skal sendes innen tre uker etter at undersøkelsen er gjennomført og inneholde opplysninger om hvorvidt saken er henlagt eller om saken følges opp videre fra barnevernets side. I denne tilbakemeldingen skal det ikke gis opplysninger om hvilke tiltak som er eller kan bli iverksatt med hjemmel i barnevernloven.

 

 

1.4.4   Henleggelse av meldinger, søknad om tiltak, og arkivering

 

1.    Noen ganger har henvendelsen/meldingen karakter av søknad fra foreldre eller ungdom. Søknaden skal da behandles, og vedtak om innvilgelse eller avslag skal da betraktes som enkeltvedtak i samsvar med forvaltningsloven.

 

2.    Dersom barneverntjenesten bestemmer seg for ikke å igangsette undersøkelse, - henlegges meldingen.

 

3.    Dersom det ikke settes i gang undersøkelse etter lov om barneverntjenester

§ 4-3, skal meldingen arkiveres i 5 år, i barneverntjenestens arkiv. Tidspunktet gjelder fra mottak av sist innkomne melding.

 

4.    Dersom barnevernet mottar en melding som vurderes som ubegrunnet, og den derfor henlegges uten at meldingen registreres (makuleres), vil det ikke foreligge noen sak.

 

1.4.4.1                       Praktiske rutiner for henleggelse av meldinger

 

1.    Offentlig melder får der det er mulig skriftlig tilbakemelding om at saken er henlagt.

 

2.    Partene får informasjon om henlagt melding som en administrativ beslutning. Det bør medfølge informasjon om at beslutningen ikke kan påklages, da dette ikke har samme klageadgang som et enkeltvedtak.

 

3.    Henlagte meldinger legges til merkantil for arkivering i egen perm merket ”Henlagte meldinger”.

 

4.    Henlagte meldinger skal oppbevares i 5 år etter siste innkomne melding i barneverntjenestens arkiv. De lagres deretter i fjernarkivet.

Sjekkliste

 

Kapittel 1                  Barneverntjenestens arbeid med meldinger

 

 

Pkt.

Oppgaver

 

Ansvarlig

 

Utført

1

Er korrekt meldingsskjema benyttet?

      

 

2

Kontroller personopplysninger som:

barnets navn, adresse, fødsel/person nr og nasjonalitet.

 

 

3

Tilsvarende som pkt 2 data på mor, far og søsken.

 

 

4

Er tidsbruken planlagt i hht tidsfristen på en uke?

 

 

5

Er det en anonym melding hvor spesielle hensyn må tas?

 

 

6

Er det en henvendelse som må betraktes som en søknad?

 

 

7

Er det en ubegrunnet melding som skal makuleres?

 

 

8

Er det grunn til å anta at det foreligger forhold som kan gi grunnlag for tiltak etter Kap. 4?

  • Besluttes igangsetting av undersøkelse jf. § 4-3?
  • Er meldingen henlagt og arkivert?

 

 

9

Er det tatt stilling til om foreldrene skal få informasjon om henlagt melding?

 

 

10

Er det gitt en tilbakemelding til offentlig melder?

 

 

11

Ble melder orientert om barnevernets arbeid og lovgrunnlag?

 

 

12

Ble meldingen lest opp og godkjent av melder?

 

 

13

I saker som er meldt fra påtalemyndigheten;

Er det gitt tilbakemelding om det fattes vedtak i saken?

 

 

Laster...